Nova pravila EU o čezmejnih plačilih prinašajo prihranke potrošnikom in podjetjem

 

Za potrošnike in podjetja v državah članicah, ki niso del evrskega območja, bodo od danes naprej čezmejna plačila v evrih cenejša.

Na podlagi novih pravil EU bodo vsa čezmejna evrska plačila v državah članicah, ki niso članice evrskega območja, torej v Bolgariji, na Hrvaškem, Češkem, Danskem, Madžarskem, Poljskem, v Romuniji, na Švedskem in v Združenem kraljestvu*, pa tudi v Islandiji, Lihtenštajnu in na Norveškem, stala enako kot domača plačila. Če se na primer bolgarski potrošnik odloči evre nakazati v tujino, bo odslej za tako transakcijo plačal enako provizijo kot za nakazilo v levih znotraj Bolgarije. To pomeni, da bodo provizije za čezmejna plačila v evrih zelo nizke oziroma jih sploh ne bo.

Izvršni podpredsednik Valdis Dombrovskis, pristojen za resor gospodarstva za ljudi, je povedal: „Ta pravila bodo vsem državljanom in podjetjem omogočila enake koristi od poceni čezmejnih evrskih plačil. Gre za pozitiven in konkreten primer, kako lahko enotni trg prinese otipljive koristi evropskim potrošnicam in potrošnikom. Na primer, družini v Romuniji, ki želi nakazati denar svojemu otroku na Erasmusovi izmenjavi v Parizu, pri tem ne bo več treba všteti dodatnih stroškov, saj bo odslej za tako nakazilo plačala enako provizijo kot za domačo transakcijo v Romuniji.“

Komisija bo pozorno spremljala uporabo teh pravil in v tesnem sodelovanju s pristojnimi nacionalnimi organi skrbela za njihovo pravilno izvajanje. 

Ta pravila, kot so določena v Uredbi (EU) 2019/518, so del aktivnih prizadevanj Komisije za vzpostavitev boljšega in cenejšega dostopa do finančnih storitev za potrošnike, kot je določeno v akcijskem načrtu o finančnih storitvah za potrošnike iz marca 2017. Kot naslednji korak se bodo aprila 2020 začele uporabljati dodatne določbe, ki bodo potrošnikom v EU omogočile primerjavo stroškov pretvorbe valut pri plačevanju s karticami v drugi valuti EU.

 

Izvor: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_19_6761

Novice

e-conomy
NOVA MINIMALNA PLAČA ZNAŠA 878,48 EUR NETO OZIROMA 1.203,36 EUR BRUTO
2023. januar 20.,
e-conomy
PREDLOŽITEV PODATKOV ZA OBDOBJE OKTOBER - DECEMBER 2022
2023. januar 20.,
e-conomy
SLOVENSKI PODJETNIŠKI SKLAD PONOVNO OBJAVIL JAVNI POZIV REVAV-8-VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING
2022. februar 09.,

Dogodki

Pridite na naš simpozij in se prijavite na naše delavnice za promocijo in izboljšanje slovensko-madžarskih gospodarskih odnosov!

61. MEDNARODNI KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM 26. – 31. 8. 2023
DELAVNICA NA PGZ: Z RAZUMEVANJEM KONFLIKTOV IN ODNOSOV DO VIŠJE PRODUKTIVNOSTI
ROADSHOW "Pospeševalnik izvoza" TUDI V POMURJU, 21. FERUAR 2023
GOSPODARSKI FORUMI REGIONALNIH ZBORNIC - GOST: BOGOMIR MIRKO STRAŠEK (KLS LJUBNO), 24.1.2023
SEEMEET 2021
The biggest NetworkingEvent
Prenesite našo aplikacijo in poiščite sodelavce
Prenos aplikacije podrobnejša razlaga ...
Prenesite aplikacijo e-Conomy v telefon in tablični računalnik
Združljivost: Android 4.4+; iOS 9.6+
Pošlji beležko
Povzetek dogodka
Število podjetij : 124
Število institucij : 34